leboxwijnen
Fris, fruitig, nét even anders

De lekkerste wijncocktails; van witte wijn met jalapeño tot rosé met grapefruit.

Zomercocktails, die lekker wegdrinken in het zonnetje – moeten licht en waanzinnig verfrissend zijn. Juist daarom zijn wijncocktails zo’n uitkomst. Minder alcohol, minder zoet, maar wél boordevol smaak. Geen gedoe met shakers of siropen; gewoon een goed glas, een handvol ijs, een paar smaakmakers en de juiste wijn. Klaar ben je. En zeg nou zelf… een glas witte wijn met verse jalapeño? Dat wil je toch minstens één keer proberen.

Misschien denk je net als wij in het begin; wijn met cola...? Maar waarom niet; Glühwein en Sangria kennen we al lang en daar mix je ook wijn met andere ingrediënten. De nieuwste wijncocktails zijn lekker fris, lichter dan sterke drank en voor ieder moment. Je hoeft geen bartender te zijn om ze te maken. Dus daar gaan we; de drie lekkerste cocktails om nu te maken!

3 recepten voor zomerse wijncocktails

We hebben drie favorieten voor je, elk met een ander karakter. Voor de spice-liefhebber, de borrelbabe en de elegant-drinker. En allemaal gemaakt met wijnen uit onze bag-in-box collectie – want dat is ideaal voor cocktails: ✔ altijd gekoeld ✔ blijft weken goed ✔ voordeliger per glas ✔ en géén verspilling

1. Jalapeño & Limoen – met Sauvignon Blanc

Voor wie van fris met een kick houdt; jalapeño in je wijn! Klinkt heftig? Valt reuze mee. Het is die perfecte balans tussen fris en kruidig. Je combineert de frisheid van Sauvignon Blanc met het pittige van verse jalapeño en een scheutje limoen. Waarom we juist Sauvignon Blanc gebruiken? Deze wijn is fris, aromatisch en heeft frisse zuren om het pittige van jalapeño in balans te brengen. Een houtgelagerde witte wijn is hier juist niet een goede keuze, omdat het hout een onaangename, bittere smaak geeft in combinatie met de peper.

Zo maak je ‘m:
- 100 ml Sauvignon Blanc (gekoeld)
- 2-3 dunne schijfjes verse jalapeño (zonder zaadjes, of met voor meer pit)
- Sap van ½ limoen
- IJsblokjes
- Eventueel: theelepel honing of agavesiroop als je 'm te pittig vindt
- Garnering: limoenpartje

Alternatieven voor de wijn:
- Sauvignon Blanc: als je van strak, fris & citrus houdt (Sauvignon Blanc de Sophie)
- Sauvignon Blanc met Sémillon: als je iets zachtere afdronk wilt hebben (bijvoorbeeld onze Lestrille Sauvignon&Sémillon)
- Viognier: als je de cocktail met iets minder pit, iets ronder en toegankelijker wilt maken (bijvoorbeeld deze Italiaanse Viognier)



2. Calimocho – rode wijn met cola

Voor de relaxte borrelaar; rode wijn met cola. Een Mediterraanse klassieker, maar in Nederland nog niet zo bekend. En dat is zonde, want deze combinatie is zó lekker als je ‘m goed maakt. Denk aan fruitige rode wijn, bruisende cola en een schijfje sinaasappel – dat is dus basically vakantie in je glas. Let op dat je wel de juiste wijn kiest! Het is niet zo simpel als "elke rode wijn werkt wel". Als je de verkeerde wijn kiest, wordt je Calimocho log en bitter, of juist zwaar en plakkerig.

Wat heb je nodig:
- 100 ml fruitige rode wijn (bijvoorbeeld Grenache)
- 100ml cola
- Sinaasappelpartje
- IJsblokjes

Alternatieven voor de wijn:
Waarom je juist een fruitige wijn kiest? Cola is zelf zoet, licht bruisend en zuur (vandaar dat er zoveel suiker in zit!). Als je dat mengt met tanninerijke, houtgelagerde en krachtige wijnen krijg je een bittere smaak en een cocktail die helemaal uit balans is. Kies daarom voor een lichte, fruitige wijn.
- Grenache; voor de klassieke Calimocho (Le Rouge de Vincent Bio)
- Italiaanse Barbera; voor meer frisheid, sluit mooi aan bij de cola (bijvoorbeeld onze Povero Barbera DOC)
- Merlot (zonder hout!): een echte crowdpleaser, iets minder uitgesproken dan een Grenache (bijvoorbeeld deze Lestrille Merlot Bio)



3. Rosé Spritz met grapefruit & rozemarijn

Deze cocktail is zó elegant, die zou zó op de kaart van een Frans strandtentje kunnen staan. Droge rosé, een scheut grapefruit, wat bruis, een takje rozemarijn. Fris, zacht, kruidig, bitter – alles in één glas.

Wat heb je nodig voor de Rosé Spritz:
- 100 ml rosé wijn (gekoeld)
- 50 ml bruis water of grapefruit tonic (gekoeld)
- Sap van 1/4 grapefruit
- Schijfje grapefruit voor de garnering
- Takje rozemarijn
- IJsblokjes

Alternatieven voor de wijn:
Ook hier kies je weer voor de juiste rosé om teleurstelling te voorkomen. Deze Rosé Spritz heeft een droge, lichte rosé nodig. Dus vermijd de Spaanse en Italiaanse rosé en kies voor Provence of Languedoc stijl.
- Rosé de Julie uit de Languedoc (Le Rosé de Julie Bio)
- Een zachte Provence rosé van Mas de Rey (Rosé Mas de Rey IGP)